Marjolein van DingsteeMarjolein van Dingstee, viool

Marjolein van Dingstee heeft haar studie grotendeels gevolgd aan het Conservatorium van Amsterdam. Na twee jaar studie bij Victor Liberman en Keiko Wataya vervolgde ze haar weg bij Alexander Kerr, bij wie ze haar eerste fase studie afrondde en tevens haar Masters behaalde. Tussen deze twee fases in heeft Marjolein een jaar gestudeerd aan het New England Conservatory in Boston, Verenigde Staten, bij James Buswell. Deze studie is onder andere mogelijk gemaakt door een Fulbright beurs. Naast haar studie volgde Marjolein diverse cursussen, masterclasses en festivals, zowel als individu als met kamermuziek groepen. Zo nam zij tweemaal deel aan het Tanglewood Music Center Festival in de Verenigde Staten.

Marjolein is met name binnen de kamermuziek een bijzonder actief violiste. Naast vele ad hoc ensembles is Marjolein reeds sinds de oprichting in 1995 lid van het Van Dingstee Kwartet. Met dit strijkkwartet gaf ze concerten op talrijke Nederlandse podia en maakte tournees in Europa en de Verenigde Staten. Het kwartet bracht diverse Cd’s uit en won prijzen op concoursen in Finland, Oostenrijk en Nederland. Zij volgden masterclasses bij leden van nagenoeg alle gerenommeerde Europese kwartetten en namen deel aan diverse festivals in binnen- en buitenland. Naast hun uitgebreide concertagenda houdt het Van Dingstee Kwartet zich ook regelmatig bezig met educatieve projecten, lezingen en multidisciplinaire uitvoeringen.

Sinds augustus 2007 is Marjolein als aanvoerster 2e viool in vaste dienst bij Het Gelders Orkest. Als remplaçant werkt Marjolein bij praktisch alle orkesten in Nederland. In het verleden heeft Marjolein diverse orkesten als concertmeester aangevoerd waaronder het Jeugd Orkest Nederland, het Nationaal Jeugd Orkest en diverse amateur- en semiamateur gezelschappen. Regelmatig remplaceert ze nu ook als aanvoerster in beroepsorkesten.

Marjolein van Dingstee bespeelt een viool gebouwd in Napels door Gennaro Vinaccia in circa 1770.

Voor meer informatie over Het Gelders Orkest zie: Het Gelders Orkest