Ingrid van DingsteeIngrid van Dingstee, viool

Ingrid van Dingstee, geboren in 1975, begon op 5-jarige leeftijd met vioolspelen. Na drie jaar kreeg zij les van Jan Repko en Davina van Wely. Van 1996 tot 1998 studeerde Ingrid bij Victor Liberman en Keiko Wataya aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en behaalde zij met het cijfer 10 met onderscheiding haar DM diploma. Zij vervolgde haar studie bij Alexander Kerr en behaalde in juni 2000, eveneens met onderscheiding, haar tweede fase diploma.

Ingrid heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Herman Krebbers, Boris Belkin en Aaron Rosand en nam drie keer deel aan de International Mastercourse Keshet Eilon in Israel, waar zij onder meer les kreeg van Ida Haendel en Haim Taub.

Ingrid geeft regelmatig solorecitals en trad als soliste op met diverse orkesten, onder andere in het vioolconcert van Beethoven en Brahms’ dubbelconcert. In 1993 behaalde Ingrid de eerste prijs bij het Davina van Wely concours in Den Haag.

Daarnaast speelt zij veel kamermuziek, onder andere in het Van Dingstee Kwartet. Met dit strijkkwartet gaf ze concerten op talrijke Nederlandse podia en maakte tournees in Europa en de Verenigde Staten. Het kwartet bracht diverse Cd’s uit en won prijzen op concoursen in Finland, Oostenrijk en Nederland. Zij volgden masterclasses bij leden van nagenoeg alle gerenommeerde Europese kwartetten en namen deel aan diverse festivals in binnen- en buitenland.

Ingrid is ook als orkestmusicus zeer actief. Sinds 2001 is Ingrid 1ste violiste in Amsterdam Sinfonietta. Daarnaast remplaçeert zij regelmatig in verschillende Nederlandse orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Philharmonisch Orkest. Als concertmeester deed zij ervaring op bij o.a. het Nederlands Jeugd Strijk Orkest, het Jeugd Orkest Nederland en het Nationaal Jeugd Orkest.

Bovendien is Ingrid al ruim 15 jaar zeer actief als docente. Meerdere van haar leerlingen zijn inmiddels studenten aan het conservatorium en veel van haar huidige leerlingen zijn zeer aktief in verschillende studentenorkesten.

Ingrid bespeelt een Nicolaus Gagliano 1739, aan haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Voor meer informatie over het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds zie: www.muziekinstrumentenfonds.nl

Voor meer informatie over Amsterdam Sinfonietta zie: Amsterdam Sinfonietta