Ewout van Dingstee, cello

Ewout van Dingstee begon op zesjarige leeftijd met cellospelen. Vanaf zijn twaalfde kreeg hij les van Harro Ruijsenaars, solocellist van het Concertgebouworkest. Al snel werd hij aangenomen aan de Vooropleiding van het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij vervolgens ook zijn hoofdvakstudie zou volgen. In Amsterdam studeerde hij bij Harro Ruijsenaars en Michel Dispa om vervolgens in 1997 zijn studie af te sluiten aan de Staatliche Hochschule für Musik te Karlsruhe (Duitsland) bij Professor Martin Ostertag.

Al op jonge leeftijd ontwikkelde Ewout van Dingstee een passie voor kamermuziek en orkestspel. Hij speelde in veel verschillende ensembles en orkesten en nam deel aan kamermuziekfestivals. In de loop der jaren volgde hij masterclasses cello en kamermuziek bij onder anderen Laszlo Mezö (Bartók Quartet), Colin Carr, Norbert Brainin (Amadeus Quartet), Paul Katz (Cleveland Quartet), Siegmund Nissel (Amadeus Quartet), Nathaniel Rosen, Günter Pichler (Alban Berg Quartet) en Milan Škampa (Smetana Quartet).

In 1995 richtte Ewout van Dingstee samen met zijn beide zussen, de violistes Ingrid en Marjolein van Dingstee, het Van Dingstee Kwartet op. Sindsdien geeft hij met dit succesvolle strijkkwartet concerten op vrijwel alle Nederlandse podia en maakte tientallen tournees in Europa en de Verenigde Staten. Het Van Dingstee Kwartet won diverse internationale prijzen en gaf concerten op verschillende Europese kamermuziekfestivals. De concerten en Cd-opnamen van het Van Dingstee Kwartet werden door pers en publiek met lovende kritieken ontvangen.

Als solist trad Ewout van Dingstee op met verschillende Nederlandse orkesten, onder andere in Johannes Brahms’ Dubbelconcert voor viool, cello en orkest. Hij was aanvoerder cello bij het Jeugd Orkest Nederland en het Nationaal Jeugd Orkest en speelde als remplaçant bij verschillende orkesten, waaronder het Gelders Orkest, het Brabants Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 1997 kreeg hij een vaste aanstelling als cellist bij het Orkest van het Oosten. Bij dit orkest was hij van 2008 tot 2013 manager artistieke zaken. Dezelfde functie vervulde hij vervolgens ook bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Thans is hij als artistiek manager verantwoordelijk voor het volledige artistieke beleid en de programmering van het Nationaal Jeugd Orkest en het festival de NJO Muziekzomer.

Ewout van Dingstee bespeelt een Napolitaanse cello van omstreeks 1820.

Zie voor meer informatie over het Nationaal Jeugd Orkest: www.njo.nl

Zie voor meer informatie over de NJO Muziekzomer: www.muziekzomer.nl