Over het Van Dingstee Kwartet

Van Dingstee Kwartet

Het Van Dingstee Kwartet is sinds de oprichting in 1995 uitgegroeid tot een succesvol en veelzijdig strijkkwartet. Met concerten op vrijwel alle Nederlandse podia en tientallen tournees in Europa en de Verenigde Staten heeft het kwartet zich geprofileerd als één van Nederlands toonaangevende kamermuziekensembles. In de pers werden de concerten van het kwartet veelvuldig geprezen vanwege het vloeiende samenspel, de klankvorming, de gedrevenheid en het temperament.

De uit één gezin afkomstige violistes Ingrid van Dingstee en Marjolein van Dingstee en cellist Ewout van Dingstee zijn de oprichters en naamgevers van het kwartet. Suzanne Dijkstra is de altvioliste van het kwartet.

Een intensief en direct contact met het publiek is een belangrijk kenmerk van het Van Dingstee Kwartet. Niet alleen via de muziek, maar ook in de vorm van programmatoelichtingen, lezingen en cursussen, deelt het kwartet de liefde voor het strijkkwartet met het publiek. Naast de bekende meesterwerken uit het strijkkwartetrepertoire zoekt het Van Dingstee Kwartet ook graag naar verrassende invalshoeken. Daarbij hecht het er waarde aan regelmatig Nederlandse composities ten gehore te brengen, zowel van oudere als van heel recente datum. Verschillende Nederlandse componisten zoals Daan Manneke en Marijn Simons schreven speciaal voor het Van Dingstee Kwartet nieuwe werken. Regelmatig geeft het kwartet ook concerten met gastmusici in kwintet-, sextet- of octet-samenstelling.

Er zijn verschillende opnamen van het kwartet op cd uitgebracht. Deze zijn door pers en publiek met lovende kritieken ontvangen. Ook werden live-registraties van concerten van het kwartet op radio en televisie uitgezonden, zowel in Nederland als door de Oostenrijkse omroep ORF. Het kwartet gaf diverse strijkkwartet- en kamermuziekcursussen en was quartet-in-residence aan de Oklahoma State University in de Verenigde Staten.

Het Van Dingstee Kwartet won diverse prijzen bij internationale kamermuziekconcoursen en volgde masterclasses bij leden van gerenommeerde strijkkwartetten als het Amadeus Kwartet, Alban Berg Kwartet, Bartók Kwartet, Juilliard Kwartet en het Cleveland Kwartet. Ook volgde het kwartet gedurende twee jaar de deeltijdopleiding van de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam.

Het Van Dingstee Kwartet bespeelt vier bijzondere instrumenten. Ingrid van Dingstee bespeelt een Nicola Gagliano viool uit 1739. Suzanne Dijkstra bespeelt een altviool die  door Domenico Scrosati te Milaan in 1775 is gebouwd. Deze beide instrumenten zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Marjolein van Dingstee bespeelt een viool gebouwd in Napels door Gennaro Vinaccia in circa 1770 en Ewout van Dingstee een Napolitaanse cello van rond 1820.

Voor meer informatie over het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds zie: www.muziekinstrumentenfonds.nl